Boleslawiec (Bunzlau)

 

naambord.jpgIn de Middeleeuwen (16e eeuw) zijn in de Poolse stad Boleslawiec boeren begonnen met het vervaardigen van aardewerk omdat het in de winter te koud was om buiten te werken. Met stempels gemaakt van rauwe aardappelen die zij dompelden in natuurlijke kleurstoffen maakten zij verschillende motieven. De eerste ontwerpen zijn geïnspireerd op de pauwenveer (Peacock) en bestond uit grote stippen in kobaltblauw, salie groen en ferro-rood en bruin. Het aardewerk bestond destijds voornamelijk uit kruiken en tafelgerei versierd met een reliëf, dat aangebracht werd met witte klei.

gal200706-02m.jpg

`Peacock` is het meest herkenbare decor van het servies en wordt nu nog steeds in de regio van Boleslawiec (Bunzlau) gemaakt. In de twintiger jaren van de vorige eeuw werden nog meer kleurrijke decoren toegevoegd.

Hoe wordt het aardewerk gemaakt?
Pools aardewerk wordt gevormd uit witte klei van de hoogste kwaliteit. Elk stuk servies wordt tweemaal gebakken op een temperatuur van meer dan 1250 graden Celsius, waardoor het zo hard als steen wordt. Dit intensieve bakproces zorgt voor zeer duurzaam aardewerk en is daardoor geschikt voor gebruik in de oven, magnetron en vaatwasser. Laat het aardewerk echter nooit in contact komen met open vuur en zet het niet direct uit de vriezer in de voorverwarmde oven.

werker.jpgDe speciaal opgeleide kunstenaars gebruiken lood- en cadmiumvrije kleurstoffen en glazuren en brengen met behulp van natuurlijke zeesponzen de patronen en ontwerpen op de serviezen aan.
Meer exclusieve ontwerpen worden met een penseel  op het aardewerk geschilderd. Deze stukken worden aangemerkt als Unikat.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2020 Bunzlau Original | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel